Tatlısu Levreği
Tatlısu Levreği vücut yanlardan hafif yassılaşmış ve oval şekilli ktenoyit pullarla örtülüdür. Vücut yüksek, baş geniş bir müzo’ya sahiptir. Yanal çizgi yukarıya doğru kavis yapmış olup kuyruk yüzgecine kadar uzanmaz. Sırt hafif kambur ve başa doğru meyillidir. Solungaç kapağının ön kısmında çok sayıda girintiler bulunur, arka kısmında ise diken şeklinde bir çıkıntı vardır. Gözler arasında kalan kafatası bölümü pulsuz, yanak kısımların ucu tırtıllı yuvarlak pullarla kaplıdır. Sırt yüzgeçleri birbirine çok yaklaşmıştır.
Vücudun üst yarısında rengi koyu mavi yeşile veya gri yeşile; bazen kahverengiden mavi yeşile veya gri yeşile kadar değişir; bazen de kahverengiye veya sarıya çalar. Karın çok açık renkten, donuk beyaza kadar değişir.
Ortalama uzunluk 20 – 35 cm, maksimum uzunluk 50 cm; ortalama ağırlık 800 – 1000 gr, maksimum ağırlık ise 3 kg kadardır.
Tatlı Su Balıkları – TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜ AV YASAĞI:
Tüm iç sularda 15 Mart-30 Nisan, Eğirdir Gölünde dönem boyunca, Beyşehir Gölü’nde parakete ile dönem boyunca avcılığı yasaktır
Minimum Avlanma Boyu: 18 cm kadardır.
ÜREME DÖNEMİ:
Tatlısu Levrekleri eşeysel olgunluğa erkekler 2. yılda ve 9 – 10 cm boyda; dişiler ise 3. ve 4. yaşın sonunda 15 – 20 cm boyda ulaşırlar. Mart – Haziran üreme dönemidir. Yumurtlama, su sıcaklığının 7 – 8 ºC’den itibaren başlar.