Yengeç Yağmurcunu
Yengeç Yağmurcunu 38-41 cm boyu, kanat açıklıkları 75-78 cm ve ağırlıkları 230-330 gram’dır. Çarpıcı desenlere sahip büyük bir kuştur. Büyük baş ve büyük gagası ile (5-6 cm), belli bir mesafeden bakıldığında uzun bacaklı bir martı izlenimi verir. Devasa düz siyah bir gagası vardır. Gagası, kuşlar arasında benzersizdir ve yengeç yemek için özeldir. Orantısız büyük bir kafa yapısına sahiptir. Tamamı beyaz ya da en fazla arka taç ve ense üzerinde koyu çizgiler vardır.
Tüyleri beyazdır, sırtındaki ve kanatların ana tüylerindeki siyah hariç, uçuşta belirgindir. Gözler büyük ve siyahtır. Kuyruk grimsi, uzun bacaklar mavimsi gri, parmakları kısmen perdelidir. Her iki cinsiyet de benzerdir. Yavru, gri-kahverengi kanat örtüleri, siyah-kahverengi taç ve arka boyun, gümüş-gri manto ve daha kahverengi kuyruk ile ayırt edici yetişkin deseninden yoksundur. Ayrıca büyük gagası yoktur ve daha kısa bacakları vardır. 15 aylık olduklarında yetişkin tüylerine ulaşırlar.
Güçlü bir uçuşa sahiptir. Kanat vuruşları oldukça yavaştır. Bacaklar uzun olduğu için uçuş sırasında kuyruk mesafesini geçer. Yuvası, kendi kazdığı oyukta, kumda bulunur. Birbirine yakın koloniler halinde yuvalarını yaparlar. Dişi, yuvanın sonuna, vücut büyüklüğüne göre büyük olan, bazen iki adet olmak üzere bir beyaz yumurta bırakır. Civcivlerin tüyleri düz gridir. Yuva odasında her iki ebeveyn tarafından beslenir.
Yengeç Yağmurcunu Yaşam Alanları ve Beslenme:
Yengeç Yağmurcunu Yaşam Alanları:
Yengeç Yağmurcunları kumlu kıyılarda ve adalarda, gelgitler arası kumlu düzlüklerde ve çamur düzlüklerinde, haliçlerde, lagünlerde, açık mercan resiflerinde ve kayalık kıyı şeritlerinde yaşar. Üreme sırasında kum tepelerinde de bulunur. Hint Okyanusu kıyılarında yaşar. Kuzeybatı Hint Okyanusu, Basra Körfezi ve Kızıldeniz ve Somali kıyılarında ürer. Ayrıca Kenya, Tanzanya ve Madagaskar, Batı Hindistan ve Kuzey Sri Lanka’da gözlemlenmektedir.
Yengeç Yağmurcunu Beslenme:
Yengeç Yağmurcunları yengeçlere gagalarını sapladıktan sonra gagalarını açarlar ve ardından ezerek yerler. Öncelikle yengeçlerle beslenir. Aynı zamanda kabuklular, küçük yumuşakçalar, deniz solucanları ve gelgit omurgasızları ile de beslenir. Çoğu zaman gelgitin düşük olduğu çamur düzlüklerinde veya sığ sularda sürüler halinde beslenir. En çok alacakaranlıkta ve geceleri aktiftir.