Yılan Kartalı
Yılan Kartalı oldukça uzun ve geniş kanatlı, açık renkli, iri bir yırtıcıdır. Tünemiş halde iken üstü kahverengi, karnı beyaz zemin üzerine çizgilidir, tarsusları çıplak ve mavimsi gridir, bir baykuşu andıran oldukça iri olan başı ve gözleri ile dikkat çeker. Uçarken kanat genişliği ile aynı uzunlukta, 3-4 belirgin şerit içeren, ucu küt, köşeleri keskin kuyruğu, açık kanat altı ve gövdeye göre belirgin şekilde koyu renkte olan kafası, belirgin çizgili kanat altı ile kolayca fark edilir. Oldukça yavaş ve belirli bir düzende kanat vurarak uçar, dönerek yükselirken veya süzülme sırasında kanatlarını yukarı kaldırır veya düz tutar. Avlanırken çok fazla askıda kalır ve büyük bir şahini andırır. Gençleri daha soluk ve açık renklidir; kafası daha açık tonlarda, kanat altı çizgilenmesi oldukça az, alttan bakıldığında uçları koyu görünen hafif çizgili beyaz bir kanada sahiptir.
Yılan Kartalı Yaşam Alanları ve Beslenme:
Yılan Kartalı Yaşam Alanları:
Yılan Kartalı açık ve genellikle hafif kurak alanlarda, kayalık, az ağaçlı alanlarda, sık olmayan ormanlarda yaşar. Yuvasını ağaçlara yapar.
Ülkemizin tamamında yaygın bir şekilde görülen yaz göçmeni ve geçit türüdür. Doğu Karadeniz’in sahil kesimleri haricinde ülkemizin hemen hemen her yerinde üremektedir.
Yılan Kartalı Beslenme:
Yılan Kartalları sürüngenler; özellikle yılanlar ve kertenkeleler ile beslenir.