Saka Kuşu
Saka Kuşu en çok tanınan ötücü kuşlardandır. Başının ön kısmında kırmızı maskesi, kırmızı maskeyi çevreleyen beyaz yanağı ve gerdanı ile kafa üstünden başlayan, enseye kadar ilerleyerek beyaz alanı çevreleyen siyah çerçevesi, kahverengi sırtı, beyaz karnı ile oldukça karakteristik bir türdür. Siyah kanadının ortası geniş sarı bar bulunur, kanatları ve kuyruk telekleri siyahtır, uçlarında beyaz benekler vardır.
Gencinin başı ve sırtı gri kahverengi üzerine çizgilidir, kafadaki kırmızı, siyah ve beyaz alanlar görülmez. Erkek ve dişisi ilk bakışta aynı görünür. Erkeği göz pınarındaki ve burnunun üzerindeki tüylerinin siyah olması ve kafasındaki kırmızının genişliği ile dişisinden ayrılır. Erkekler daha iri ve parlak tüylüdür. Ayrıca kanat üstü örtü tüyleri erkeklerde siyah iken dişilerde kahverengidir. Uçuşu hareketli ve dalgalıdır.
Saka Kuşu Yaşam Alanları ve Beslenme:
Saka Kuşu Yaşam Alanları:
Saka Kuşu otsu bitkilerin zengin olduğu ağaçlık alanlar, bozkırlar, orman açıklıkları, fundalıklar, makilikler, sulak alan kenarlarında, bahçelerde ve köylerde yaşar. Kışın şehir parklarında da görülebilir. Fincan büyüklüğündeki yuvalarını, ağaçların ulaşılması güç dallarının arasına ustalıkla gizlerler. En iyi bilinen ve yaygın ispinoz türlerinden birisidir. Türkiye’nin tamamında yıl boyu görülen, yerli bir türdür.
Saka Kuşu Beslenme:
Saka Kuşları dikenli bitkilerin tohumları olmak üzere bitki tohumlar, çeşitli meyveler ve böceklerle beslenirler. Üreme döneminde diyetinin önemli bir bölümünü küçük böcekler ile böcek larvaları oluşturur.