Saksağan Kuşu
Saksağan Kuşu oldukça özgün ve başka türle karışmayacak bir kargadır. Orta boylu, siyah-beyaz renkli ve uzun kuyrukludur. Kuyruğu kenardan tüylerden merkeze doğru basamak şeklindedir ve dıştan içe gittikçe uzar. Kafası, boynu ve göğüs kısmı menekşe rengi ve parlak yeşil tüylerle kaplı parlak siyah renktedir. Karın ve omuz kısmı beyaz renkte; kanatları mor veya yeşil parlaklıklarla bezenmiş koyu siyah ve kanat el teleklerinin iç kısmı beyaz renktedir. Kuyruğu yeşil veya daha farklı yanardönerli renklerle kaplı koyu siyahtır; gaga ve bacaklar tamamen siyahtır. Kuyruk sokumu ve arka kısmı siyahtır. Genç bireylerin renkleri yetişkinlerle benzerdir ancak parlak renkler daha az gözükmektedir. Uçarken kanat çırpışı güçlü ve hızlıdır.
Saksağan Kuşu Yaşam Alanları ve Beslenme:
Saksağan Kuşu Yaşam Alanları:
Saksağan Kuşu çok yoğun ormanlar haricinde neredeyse her habitatta bulunur. Tarım alanları, seyrek ağaçlı alanlar, çalılıklar, bozkırlar, parklar ve bahçelerde yaşar. Çöplüklerde bolca bulunur. Çoğunlukla ağaçların gövdesine yakın üst dallara, elektrik ve telefon direklerinin konsollarına çalı ve çırpıdan yuva yaparlar. Orta Karadeniz Bölgesi ve İç Ege’nin kuzey kısımları haricinde, Türkiye’nin tamamında yıl boyu yaygın olarak görülen yerli bir türüdür.
Saksağan Kuşu Beslenme:
Saksağan Kuşları her türlü besini diyetinde bulundurur. Başlıca besinleri; böcekler, böcek larvaları, karasal yumuşakçalar, küçük memeliler ve sürüngenler, kuş yumurtaları, kuş yavruları, tohumlar, meyveler, leşler ve evsel atık yiyecekler ile beslenirler.