Tippler Güvercini
Tippler Güvercini Dünya’da Tippler adı ile tanılan bu güvercinlere, ülkemizde İngilizce’den kısaltılarak kısaca “Tip” adı verilmektedir. Ülkemizde yerli bir ırk olmayıp tamamen ithaldir. Son yıllarda yurdumuzda da yetiştirilmeye hatta kuş pazarlarında bile rastlanmaya başlanmıştır. Tippler kelimesi İngilizce’de “Akşamcı” anlamına gelmektedir. Bu kelime İngiltere’de olduğu gibi bizde de akşamdan akşama içkisini yudumlamayı adet haline getirmiş kişiler için kullanılan bir değimdir. Bu güvercinlere akşamcı denmesinin nedeni, bu kuş türleri gece de uçuşlarını sürdürebilmelerinden kaynaklanmaktadır.
Tippler Güvercinileri ırkının orijininin Asya kökenli ve Hindistan ve Pakistan merkezli olduğu bilinmektedir. Asya kökenli güvercin ırklarının bir çoğu gibi bu ırkın da sonradan Avrupa’ya gönderilmiş olduğu bir gerçektir. Ünlü gezgin Marco Polo, 13’uncu yüzyılda bu olaya tanıklık edenler arasındadır. Daha sonradan ipek yolu rotası boyunca özellikle 16’ıncı yüzyılda çeşitli güvercin ırklarının Avrupa’ya taşındığını bilinmektedir. Güvercinlere olan merakları ile bilinen Moğol hükümdarlarının bu konuda önemli rol oynadıkları bilinen bir gerçektir. Tipler ırkı’nın da bu hükümdarlar aracılığı ile ilk kez İngiltere’ye gönderilmiş olduğu düşünülmektedir.
Tippler güvercini performans kuşu olarak bilinir. Yüksek ve uzun süre uçmalarının yanı sıra gece de uçabilirler. Nokta yükseklikte 10-15 saat arasında rahat şekilde uçabilir. Hava karardıktan 2 saat sonra da uçuşlarına devam edebilirler. Yuvalarına her zaman geri dönerler. Yuvalarına çabuk alışan İngiliz Tippler güvercini akıllı davranış sergilemesinin yanı sıra enerjik görünümüyle de dikkat çeker. Uzun uçucu olup sabahın erken saatlerinde salınırlar. Her zaman aç olarak uçurulurlar. Uçuş sezonu öncesinden en az 3 ay dinlenmeye alınarak uçurulmazlar. Kanat telekleri çekilerek yeni tüy gelmesi sağlanır. Bu sürede vitamin ve mineral desteğiyle çok iyi beslenirler. Bakımları, yetiştirilmeleri sabır gerektirir.
Tippler güvercinleri baş yapısı düzgün yuvarlaktır. Boynu kalındır, orta uzunluktadır. Orta büyüklükte, baştan kuyruğa doğru incelen yapıda gövdesi olan bir güvercin türdür. Gaga yapısı çok daha incedir. Gaga rengi genellikle siyahtır. Güvercin çeşitleri ve cinsleri arasında kemik rengi gaga da çeşitleri vardır. Kuyruk 12 telektir. Gaga yapısının uzun olması türünde beğenilmeyen bir türdür. Gözler parlak ve inci gibi şeklinde tarif edilir. Kuyruk düz ve dar yapıdadır. Göz çevresi halkası gri renktedir. Kuvvetli ve kısa bacaklar koyu kırmızı renklidir. Ayaklar paçasızdır. Şeritli ve şeritsiz çeşitleri vardır. Ülkemizde Bursa, İstanbul gibi büyük kuş pazarlarında rastlanır.